Το πράσο έχει κερδίσει «επάξια» μια θέση στις μαγειρικές μας δημιουργίες και κυρίως στις πίτες μας, καθώς έχει γλυκιά και ήπια γεύση προσδίδοντας έτσι νοστιμιά στο φαγητό. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ένα λαχανικό με νόστιμη γεύση, αλλά έχει και πλούσια διατροφική αξία.
Το πράσο έχει συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα ψηλό και λεπτό φυτό, με μακρύ κυλινδρικό στέλεχος που αποτελείται από επικαλυπτόμενα φύλλα. Αναπτύσσεται καλά σε δροσερό κλίμα, με συχνές βροχές. Η καταγωγή του είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους.
Διατροφικά οφέλη
Το πράσο αποτελείται από νερό σε ποσοστό 90% και περιέχει σημαντικά φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Επιπλέον, τα πράσα είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως – καροτενοειδή, ξανθίνη και λουτεΐνη-. Περιέχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά το ανθρώπινο σώμα να έχει ένα γερό ανοσοποιητικό, ενώ καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
Από την άλλη η βιταμίνη Α βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδα μας. Ακόμη, η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη και καλή λειτουργία του αίματος, ενώ τα οφέλη της βιταμίνης Ε πηγάζουν κυρίως από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, καθώς προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων, άρα και τη γήρανση.
Η κατανάλωση των πράσων έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη, περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυτικής προέλευσης σίδηρο. Τέλος, τα πράσα έχουν λίγες θερμίδες (100 γρ. φρέσκα κοτσάνια περιέχουν 61 θερμίδες), το οποίο σημαίνει πως και σε περιόδους δίαιτας είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Πηγή:https://www.olivemagazine.gr/chrisima/diatrofika-chrisima/giati-prepei-na-valeis-to-praso-sti-dia/
Search
YouTube
k-proothisi
Departeder
Popular Posts
-
Αναγέννηση 6 ιστών του σώματος μέσω διατροφής Άρθρο του ερευνητή Sayer Ji Αναγέννηση 6 ιστών του σώματος μέσω διατροφής Μπορεί να φανεί π...
-
Το Σμάλτο Των Δοντιών Και Το Χλώριο Της Πισίνας Το κολύμπι είναι μια δημοφιλής και αγαπημένη δραστηριότητα σε άτομα όλων των ηλικιών. Όταν...
-
Οι απανταχού λάτρεις της μπύρας μπορούν να ενθουσιαστούν μετά τη μελέτη ερευνητών από το «Mediterranean Neurological Institute» στην Ιταλ...
-
Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τα οφέλη που παρέχει στην υγεία. Ποια είναι τα ωφέλιμα συστατικά του, ποιο είναι το μεγάλο του μει...
-
Το σκουμπρί (Scomber scombrus, σκόμβρος ο γνήσιος), επίσης τσίρος, είναι πελαγικό είδος ψαριού που σχηματίζει κοπάδια. Το σκουμπρί ανήκει ...
-
1. Αποφύγετε την κατανάλωση αβοκάντο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού Δεν συνιστάται να καταναλώνετε αβοκάντο κατά τη δι...
-
Τι θα γίνει αν τρώτε 2 αυγά για πρωινό κάθε μέρα επί έναν μήνα https://www.onmed.gr/authors/mixalis-thermopoulos Είναι όμως υγιεινό να τρώμε...
-
Τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων για υγιεινή διατροφή και νόστιμα επιδόρπια Του Άλιστερ Νέλσον Τι λέει περισσότερο η Ημέρα των Ευχαριστιών από...
-
Ο θύμος αδένας βρίσκεται στον θώρακα, πίσω από το στέρνο και μπροστά από την καρδιά, ανάμεσα στους πνεύμονες. Ο θύμος αδένας παίζει σημαντ...
-
Συνθήκες καύσωνα επικρατούν σε μερικές βαθιές περιοχές του εγκεφάλου, όπως αποκαλύπτει για πρώτη φορά μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτ...