Μουσική απο όλον τον κόσμο για όλον τον κόσμο

Live mousiko katafigio

On Οκτωβρίου 09, 2023 by k-proothisi advertises

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει διάφορους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην επιθυμία ύπνου μετά το φαγητό. 

Αυτή η υπνηλία μετά το φαγητό είναι γνωστή και ως μεταγευματική υπνηλία. Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κατά καιρούς. Ωστόσο, εάν παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή και τις ευθύνες σας, μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Τι προκαλεί την υπνηλία μετά το φαγητό

Τι τρώτε: Τα γεύματα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες ή λίπος είναι πιο πιθανό να σας φέρουν υπνηλία συγκριτικά με τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

    fournos-sfoliates-ydatanthrakes
  • Πόσο τρώτε: Η κατανάλωση πολλών θερμίδων σε ένα και μόνο γεύμα συνδέεται επίσης με την μεταγευματική υπνηλία.
  • Πότε τρώτε: Το τι ώρα τρώτε μέσα στην ημέρα επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας.
  • Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά: Έρευνες δείχνουν ότι η τρυπτοφάνη, η μελατονίνη και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά προάγουν την υπνηλία μετά το φαγητό.

Ποιες τροφές προκαλούν υπνηλία μετά το φαγητό

Τα θρεπτικά συστατικά σε ορισμένα τρόφιμα παίζουν ρόλο σε αυτό. Η κατανάλωσή τους πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε έναν καλό ύπνο. Ωστόσο, αν τα έχετε για μεσημεριανό γεύμα, μπορεί να σας κάνει να θέλετε να κοιμηθείτε... πάνω στο γραφείο σας.

Τα θρεπτικά συστατικά που προκαλούν κόπωση και σε ποιες τροφές βρίσκονται:

Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγει ο εγκέφαλος ως απόκριση στο σκοτάδι. Προτρέπει τον εγκέφαλο και το σώμα να αρχίσουν να χαλαρώνουν και αυτό προκαλεί υπνηλία. Η μελατονίνη βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα και μπορεί να συμβάλει στην πτώση της ενέργειας μετά το γεύμα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη:

  • Κριθάρι
  • Καλαμπόκι
  • Cranberries
  • Αγγούρι
  • Αυγό
  • Μανιτάρια
  • Βρώμη
  • Φιστίκια Αιγίνης
  • Ρύζι
  • Σολομός
  • Φράουλες
  • Κεράσια
  • Σιτάρι

Τρυπτοφάνη

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία. Το σώμα μετατρέπει την τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη και στη συνέχεια σε μελατονίνη, η οποία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να σας κουράσει.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη:

  • Κοτόπουλο
  • Ασπράδι αυγού
  • Ψάρια
  • Γάλα
  • Ηλιόσποροι
  • Φιστίκια
  • Σπόροι κολοκύθας
  • Σουσάμι
  • Φασόλια σόγιας
  • Γαλοπούλα

Υδατάνθρακες

Έρευνες δείχνουν ότι τα πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα προκαλούν υπνηλία μετά το φαγητό. Ειδικότερα, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ένα μέτρο του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα) είναι πιο πιθανό να σας το προκαλέσουν αυτό.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι γι' αυτό ευθύνονται τα κυμαινόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σώμα σας μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα. Οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, η οποία ακολουθείται από αντίστοιχα απότομη πτώση. Αυτό είναι που προκαλεί υπνηλία μετά το φαγητό.

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη:

  • Αρτοσκευάσματα, όπως λευκό ή σταρένιο ψωμί
  • Δημητριακά, όπως κορν φλέικς και πλιγούρι βρώμης
  • Πατάτες
  • Ζάχαρη (σακχαρόζη)
  • Καρπούζι
  • Λευκό ρύζι

Λιπαρά

Η υψηλή κατανάλωση λίπους συνδέεται με αυξημένη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ο τύπος του λίπους παίζει ρόλο σε αυτήν την περίπτωση. Συγκεκριμένα, τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την κούραση μετά το γεύμα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά:

  • Ψημένα προϊόντα (π.χ. σφολιάτες, ψωμί κ.α.)
  • Βοδινό κρέας
  • Βούτυρο
  • Τυρί
  • Κρέμα
  • Πουλερικά με σκούρο κρέας (ειδικά με την πέτσα)
  • Τηγανισμένα φαγητά
  • Παγωτό
  • Αρνί
  • Φοινικέλαιο
  • Χοιρινό
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά

Ρυθμοί σώματος

Η υπνηλία μετά το μεσημεριανό γεύμα συχνά σχετίζεται περισσότερο με το φυσικό χρονοδιάγραμμα μιας αυξημένης τάσης για ύπνο παρά με το καθαυτό φαγητό που καταναλώνετε. Σε αυτό συμβάλλουν δύο φαινόμενα:

  • Τάση για ύπνο: Οφείλεται στη σταδιακή συσσώρευση μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που ονομάζεται αδενοσίνη. Αυτή η χημική ουσία φτάνει στο αποκορύφωμά της ακριβώς πριν τον ύπνο, αλλά είναι επίσης υψηλότερη το απόγευμα σε σύγκριση με το πρωί. Έτσι, όσο περισσότερο μένει κάποιος ξύπνιος, τόσο περισσότερη αδενοσίνη συσσωρεύεται, αυξάνοντας την επιθυμία για ύπνο.
  • Κιρκάδιος ρυθμός: Λειτουργεί σαν ένα ρολόι που ελέγχει τις περιόδους εγρήγορσης και ύπνου. Αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σας κρατήσει ξύπνιους και να εξουδετερώσει τα αυξανόμενα επίπεδα αδενοσίνης.

Υπάρχει μια κάθετη πτώση σε αυτό το μοτίβο νωρίς το απόγευμα. Αυτή η ηρεμία εμφανίζεται συνήθως 7-9 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα, οπότε και νιώθετε μια φυσική υπνηλία. Στους περισσότερους αυτό συμβαίνει μεταξύ 13:00 και 15:00 το μεσημέρι.

Υπνηλία μετά το φαγητό: Άλλες αιτίες

  • Υποκείμενες καταστάσεις υγείας
  • Διαβήτης
  • Υπογλυκαιμία
  • Αναιμία
  • Προβλήματα θυρεοειδούς
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση (μεταγευματική υπόταση)
  • Φάρμακα
  • Ήπια αφυδάτωση

Πηγή: verywellhealth.com

 Αλκοόλ παράγει ο οργανισμός μιας 61χρονης γυναίκας στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, χωρίς να έχει πιεί στάλα αλκοολούχου ποτού.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση παγκοσμίως που βρέθηκε να έχει το λεγόμενο «σύνδρομο ουρικής ιδιοπαραγωγής αλκοόλ» ή «σύνδρομο αλκοολικής ζύμωσης ουροδόχου κύστης».



Η εν λόγω διαταραχή προκαλείται από ένα μικροοργανισμό (μύκητα) στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος επιφέρει ζύμωση στα σάκχαρα της ουροδόχου κύστης δημιουργώντας έτσι αλκοόλ, το οποίο μετά ανιχνεύεται στα ούρα σε σημαντικές ποσότητες.

Η γυναίκα, που διατηρεί την ανωνυμία της, πάσχει από ανεξέλεγκτο διαβήτη και κίρρωση του ήπατος και προοριζόταν για μεταμόσχευση ήπατος, αλλά οι εξετάσεις στο νοσοκομείο αποκάλυψαν πολύ αλκοόλ στα ούρα της.

Παρόλο που η γυναίκα αρνιόταν κατηγορηματικά και ορκιζόταν ότι δεν έπινε καθόλου αλκοόλ, αφαιρέθηκε από τη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου και της ζητήθηκε να κάνει πρώτα θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ. Νέες εξετάσεις όμως βρήκαν αλκοόλ (αιθανόλη) στα ούρα αλλά όχι στο αίμα της, κάτι που παραξένεψε πολύ τους γιατρούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παθολογίας Κενίτσι Ταμάμα του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», βρήκαν τελικά ότι τα ούρα της γυναίκας περιείχαν ένα συγκεκριμένο μύκητα (Candida glabrata), ο οποίος αποτελεί μέρος του συνηθισμένου μικροβιώματος του ανθρώπου και είναι συγγενικός με τον ζυμομήκυτα της ζυθοποιίας.

Επειδή τα ούρα της γυναίκας περιείχαν πολλά σάκχαρα λόγω του διαβήτη της, διαπιστώθηκε ότι ο μύκητας χρησιμοποιούσε την αφθονία γλυκόζης (σακχάρων) για να φτιάχνει αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα (έως 800 mg/dL), έχοντας δημιουργήσει μια ιδιότυπη μίνι-ζυθοποιία μέσα στην ουροδόχο κύστη της ασθενούς.

Οι γιατροί σοκαρίστηκαν από την ιδιόμορφη περίπτωση, αλλά η ίδια η γυναίκα ανακουφίστηκε, σύμφωνα με το «New Scientist», καθώς, αν μη τι άλλο, αποδείχθηκε ότι δεν έλεγε ψέματα ότι δεν ήταν αλκοολική, ενώ έγινε ξανά δεκτή στη λίστα μεταμοσχεύσεων.

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί κάποιες περιπτώσεις ιδιοπαραγωγής αλκοόλ μέσα στο σώμα, στις οποίες οι μύκητες στο έντερο μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε αλκοόλ, που μετά απορροφάται και ανιχνεύεται στο αίμα. Αυτό κάνει τους ανθρώπους αυτούς να νιώθουν συμπτώματα μεθυσιού, χωρίς να έχουν πιεί καθόλου αλκοολούχα ποτά.

Κάτι ανάλογο πάντως δεν συμβαίνει στην 61χρονη γυναίκα, επειδή το αλκοόλ παράγεται στην ουροδόχο κύστη της και δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Δείτε την επιστημονική δημοσίευση στην ακόλουθη διεύθυνση:

https://annals.org/aim/article-abstract/2761824/urinary-auto-brewery-syndrome-case-report

On Αυγούστου 27, 2023 by k-proothisi advertises in , , , ,

 

Τι είναι το υδρόμελο ή υδρομέλι;

Το υδρόμελο είναι ποτό που παράγεται από τη ζύμωση νερού με μέλι, το οποίο μπορεί να περιέχει μπαχαρικά, φρούτα, σπόρους ή και λυκίσκο.



Πιθανώς θα γνωρίζετε τα ιατρικά πλεονεκτήματα του μελιού, αλλά έχετε ποτέ ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού με μέλι;

Οδηγίες για την προετοιμασία του νερού με μέλι

Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και ανακατέψτε. Θα προκύψει ένα μείγμα 30% μελιού , το οποίο είναι πανομοιότυπο με το πλάσμα του αίματος. Το μέλι κάνει μία παχιά ένωση στο νερό, το οποίο επεκτείνει τα ιατρικά πλεονεκτήματα του παρόντος μείγματος. Το νερό με μέλι αβίαστα συγκρατείται από την βιολογική μας οντότητα.

Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη του να πίνετε νερό με μέλι το πρωί με άδειο στομάχι:

Εναρμονίζει την μεθοδολογία επεξεργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι βάζει τέλος στο θέμα των «τεμπέλικων εντέρων”.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι επίσης απίστευτο έναντι της βρογχίτιδας και καθαρίζει τα σωματικά υγρά στους πνεύμονες.

Καθαρίζει το πεπτικό σύστημα των παρασίτων και φροντίζει την αναπαραγωγή τους. Καθαρίζει επιπλέον το εσωτερικό των δηλητηριωδών αποθέσεων.

Κατ ‘αρχάς, θα αντιληφθείτε την διεύρυνση της περιφέρειας της μέσης, ωστόσο δεν θα πρέπει να νιώσετε άγχος. Αυτό συμβαίνει επειδή η λάσπη  των κοπράνων διογκώνεται, γίνεται πιο απαλή και κατά μήκος αυτών των γραμμών ο τρόπος που αφήνουν τα κόπρανα το σώμα ξεκινάει.

Οι αντι-ιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες αυξάνονται με αποτέλεσμα την κάθαρση των κυττάρων στην οργανική μας οντότητα.

Η λειτουργία του παχέος εντέρου είναι τυποποιημένη. Το νερό με μέλι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της παρούσας χλωρίδας του παχέος εντέρου, αφανίζοντας τους μικροοργανισμούς.

Αυτό το μείγμα μπορεί να βοηθήσει στο να μην πηγαίνετε ανεξέλεγκτα για κατούρημα τη νύχτα. Το μέλι συγκεντρώνει το νερό, το οποίο σημαίνει ότι οι νεφροί δεν λειτουργούν με μεγαλύτερη ένταση από την κανονική.

Βήμα προς βήμα οδηγίες για να <<καταβροχθίσετε>> το νερό με μέλι

Για προληπτικούς λόγους, πίνετε το νερό με μέλι το πρωί με άδειο στομάχι.

Το πίνετε γρήγορα.

Η βαλβίδα του στομάχου ανοίγει άμεσα και το νερό εισέρχεται ταχύτατα στις οδούς πέψης. Ξεκινώντας από εδώ, το νερό εισέρχεται στο κυκλοφορικό μας σύστημα .

Το νερό με μέλι πρέπει να καταναλώνετε το πρωί και το βράδυ.

Δεν θα έχετε οποιαδήποτε προβλήματα σε περίπτωση που πίνετε αυτό το ρόφημα το βράδυ λαμβάνοντας υπ’όψη ότι ανακουφίζει την λειτουργία του νεφρού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το μείγμα για να καθαρίσετε το πρόσωπό σας λαμβάνοντας υπ’όψη ότι θα κάνει το δέρμα σας πιο ήπιο, πιο λαμπερό και λείο.

Το νερό με μέλι είναι επίσης εξαιρετικό καλλυντικό.

On Αυγούστου 21, 2023 by k-proothisi advertises in , , , ,

 Οι απανταχού λάτρεις της μπύρας μπορούν να ενθουσιαστούν μετά

 τη μελέτη ερευνητών από το «Mediterranean Neurological Institute» στην Ιταλία, οι οποίοι...κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μέτρια κατανάλωση μπύρας καθημερινά έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία.

Η ομάδα ερευνητών μελέτησε περισσότερες από 150 έρευνες για να καταλήξει στο ότι όσοι άντρες πίνουν 2,8 ποτήρια μπύρας καθημερινά και όσες γυναίκες πίνουν 1,4 ποτήρια μειώνουν κατά 25% τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων...


Εκτός αυτού, όμως διαβάστε ακόμα δέκα οφέλη της μπύρας στην υγεία:

1. Η μπύρα μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά
Σύμφωνα με την έρευνα Φινλανδών επιστημόνων τόσο η ποσότητα του νερού όσο και της αλκοόλης που βρίσκονται στην μπύρα φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή των ούρων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο του σχηματισμού πετρών. Το αλκοόλ μπορεί, επίσης, να αυξήσει την απέκκριση του ασβεστίου, που είναι το κύριο συστατικό των πετρών στα νεφρά.

2. Η μπύρα προστατεύει από καρδιακές προσβολές
Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον στην Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι οι μαύρες μπίρες συσχετίζονται με τη μείωση της συχνότητας των καρδιακών προσβολών.

3. Η μπύρα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών
Μελέτες τόσο από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ όσο και από την «American Stroke Association» έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν μέτριες ποσότητες μπύρας μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων σε σύγκριση με τους μη πότες.

4. Η μπύρα δυναμώνει τα οστά
Παν μέτρον άριστον υποστηρίζουν οι ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένα ή δύο ποτήρια μπύρας την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της ρωγμών στα οστά, ενώ μεγαλύτερη ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο θραύσεων.

5. Η μπύρα μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη
Το 2011, ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες άνδρες που πίνουν ένα ή δύο ποτήρια μπύρας κάθε μέρα φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.

6. Η μπύρα μειώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ
Μελέτες από το 1977 έχουν προτείνει ότι οι πότες μπύρας είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας.

7. Η μπύρα θεραπεύει την αϋπνία
Η μπύρα φαίνεται πως προκαλεί την παραγωγή ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα οι πότες της να αισθάνονται πιο ήρεμοι και χαλαροί.

8. Η μπύρα μπορεί να προστατεύσει την όραση
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στην μπύρα, προστατεύουν από βλάβες στην όραση.

9. Η μπύρα μπορεί να προστατεύσει εναντίον του καρκίνου
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Άινταχο υποστήριξαν πως συστατικά της μπύρας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και φλεγμονωδών ασθενειών

10. Η μπύρα βοηθά στην απώλεια βάρους
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον κατέληξαν στο ότι η ουσία «xanthohumol», που παράγεται από τον λυκίσκο της μπύρας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει μεταβολικό σύνδρομο - μια κατάσταση που καταλήγει σε παχυσαρκία, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο σάκχαρο στο αίμα.

On Αυγούστου 11, 2023 by k-proothisi advertises in , , , ,

 Όταν βγαίνετε από ένα ωραίο, ζεστό ντους, νιώθετε φρέσκοι και καθαροί. Ναι, αλλά για πόσο νομίζετε ότι μένετε έτσι;

Οι δερματολόγοι λένε ότι όλα εξαρτώνται από την επόμενη κίνησή σας μόλις βγαίνετε από το ντους. Αυτή φυσικά είναι να πιάσετε την πετσέτα να σκουπιστείτε. Πολλά εξαρτώνται από αυτήν την κίνηση…

Πότε η πετσέτα του μπάνιου σας γεμίζει βακτήρια

Όλα ξεκινούν από το πόσο πρόσφατα έχει πλυθεί η πετσέτα, αλλά και το πόσο καλά και γρήγορα στέγνωσε από την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε.

Αυτά παίζουν ρόλο επειδή κάθε φορά που σκουπίζεστε με την πετσέτα του μπάνιου, συμβαίνουν δύο πράγματα:



  1. Κατ’ αρχάς, εάν την τρίβετε στο σώμα σας για να το στεγνώσετε, η πετσέτα μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικές ρωγμές στο δέρμα σας, μεταφέροντας βακτήρια από την επιδερμίδα σας στην πετσέτα. Εκεί αυτά τα βακτήρια μπορεί να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.
  2. Δεύτερον, οποιαδήποτε βακτήρια ήταν ήδη στην πετσέτα από προηγούμενη χρήση μεταφέρονται στο δέρμα σας. Χάρη σε αυτά τις μικροσκοπικές ρωγμές στο δέρμα, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να εισέλθουν τα βακτήρια στο σώμα σας.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι «οι αρχές δημόσιας υγείας των ΗΠΑ έχουν εκφράσει σχεδόν καθολική επιθυμία να απαγορευθεί η κλασική πετσέτα μπάνιου«. Αυτό αναφέρουν ερευνητές της American Journal of Public Health (AJPH) σε σχετική μελέτη που δημοσίευσαν. Και όποιος διαβάζει την έρευνα, καταλαβαίνει το γιατί.

Πώς έγινε η έρευνα

Σε αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν πόσα βακτήρια θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε ένα μικρό δείγμα υφάσματος πετσέτας μέσα σε μόλις δύο ημέρες. Ξεκίνησαν μολύνοντας προσωρινά τα χέρια των συμμετεχόντων στην έρευνα με έντονα κίτρινα βακτηρίδια. Μετά τους έδωσαν οδηγίες να τα πλύνουν τρίβοντας με σαπούνι για 10 δευτερόλεπτα, να τα ξεπλύνουν για πέντε δευτερόλεπτα και να τα στεγνώσουν σε μια αποστειρωμένη πετσέτα μπάνιου.

Μετά από επώαση 48 ωρών, η μέτρηση των βακτηρίων στην πετσέτα ήταν απίστευτη: πάνω από 48.000 βακτήρια κατοικούσαν σε μερικά εκατοστά της πετσέτας!

Τακτικό πλύσιμο στις πετσέτες μπάνιου και καλό στέγνωμα μετά την χρήση

Φυσικά, ελάχιστοι πλένουν τις πετσέτες τους κάθε 48 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η πετσέτα του μέσου ατόμου είναι πιθανό να γίνεται… έδρα βακτηρίων. Μια έρευνα της General Electric (GE) διαπίστωσε ότι το 50% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι ξαναχρησιμοποιεί τις πετσέτες μπάνιου τουλάχιστον πέντε φορές προτού τις πλύνει. Ένα επιπλέον 14% βρέθηκε να χρησιμοποιεί τις πετσέτες μπάνιου τουλάχιστον οκτώ φορές προτού τις πλύνει.

«Όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν υγρές/νωπές οι πετσέτες, τόσο περισσότερο αναπτύσσονται και παραμένουν ζωντανοί ενεργοί διάφοροι ζυμομύκητες, βακτήρια, μούχλα και ιοί«, εξήγησε ο δρ. Alok Vij, δερματολόγος στην Cleveland Clinic.

«Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα μύκητα των νυχιώνπόδι του αθλητήκνησμό και κονδυλώματα, ή να προκαλέσουν εξάπλωση αυτών των παθήσεων του δέρματος. Και οι βρώμικες πετσέτες μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν εξάρσεις από έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα«, πρόσθεσε.

Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνετε γενικά είναι:

  • Να πλένετε τακτικά τις πετσέτες του μπάνιου. Μετά από κάθε δεύτερη χρήση βάλτε τις στο πλυντήριο.
  • Φροντίστε ο καθένας στο σπίτι να έχει τη δική του πετσέτα και να μην τις μοιράζεστε.
  • Να απλώνετε την πετσέτα μετά από την χρήση και να βεβαιωθείτε ότι στεγνώνει καλά και γρήγορα. Όσο περισσότερο μένει υγρή/νωπή μετά την χρήση, τόσο περισσότερο πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια.

Κάντε αυτά, αλλιώς δημιουργείτε το τέλειο περιβάλλον αναπαραγωγής για βακτήρια, μούχλα και άλλα.

Πηγή: https://bestlifeonline.com

On Αυγούστου 08, 2023 by k-proothisi advertises in , , , , , ,

 Αν σκεφτείς μια λίστα μεσογειακών λαχανικών ή πιάτα της ελληνικής κουζίνας, πιστεύω ότι τα κολοκυθάκια θα έχουν την τιμητική τους. Μπορείς να τα απολαύσεις με τόσο διαφορετικούς τρόπους και συνδυάζονται πολύ εύκολα με άλλα λαχανικά και αυτό τα κάνει μαγειρικό «μπαλαντέρ».



Τείνουμε να χρησιμοποιούμε τα ονόματά τους κάπως… υποτιμητικά σε διάφορες λαϊκές εκφράσεις όπως «κολοκύθια με τη ρίγανη» και «το μυαλό σου και μια λύρα…», όμως, πίστεψέ με, διατροφικά είναι πολύ πλούσια!

Προβολή

Η οικογένεια των κολοκυθιών

Τόσο συνυφασμένα είναι τα κολοκυθάκια με τη μεσογειακή κουλτούρα που θα περίμενες ότι έχουμε στα χέρια μας ένα αυτόχθον λαχανικό. Κι όμως, η καταγωγή του κολοκυθιού, όπως το ξέρεις σήμερα είναι από την Κεντρική Αμερική. Φυσικά, μπορείς να βρεις αναφορές σε συγγενικά είδη από αρχαία κείμενα (κύρια χρήση ως σκεύη) ή να δεις να απεικονίζονται σε πίνακες της Αναγέννησης, αλλά όχι το γνωστό κολοκυθάκι!

Στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών -που περιλαμβάνει 975 είδη, θα βρεις εκτός από το κολοκύθι και άλλα γνωστά κηπευτικά όπως η κολοκύθα, το πεπόνι, το καρπούζι και το αγγούρι. Στο είδος πέπων (pepo) του γένους Κολοκύνθη (Cucurbita), βρίσκεις όλες εκείνες τις ποικιλίες φυτών που κοινά ονομάζουμε κολοκύθια. Ενδεικτικά αναφέρω το σκούρο πράσινο κολοκύθι, το ανοιχτόχρωμο κολοκύθι (κομποκολόκυθο) και τη λύρα (αχλαδόσχημη κίτρινη κολοκύθα), αλλά μπορείς να συναντήσεις συγγενή φυτά με διάφορα χρώματα και σχήματα.

Πώς τις βρίσκουμε στην αγορά;

Το κολοκυθάκι είναι εποχικό λαχανικό για τα ψυχρότερα κλίματα, με συγκομιδή άνοιξη – καλοκαίρι (π.χ. Βόρεια Ελλάδα). Σε θερμότερα κλίματα μπορεί να καλλιεργηθεί όλο το χρόνο. Ο καρπός του που θα βρεις στην αγορά συλλέγεται πριν ωριμάσει γιατί όψιμος υποβαθμίζεται ποιοτικά.

Εκτός από τον καρπό, ο οποίος μαγειρεύεται, μπορείς να βρεις στην αγορά και τους ανθούς του. Θα βρεις 2 ειδών άνθη: τα αρσενικά και τα θηλυκά. Αν πετύχεις σε μυημένο μανάβη, μπορείς να τα διακρίνεις και από τη λαϊκή τους ονομασία. Τα μεν αρσενικά, που έχουν λεπτό μίσχο και είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος, λέγονται κολοκυθοανθοί, τα δε θηλυκά, που φυτρώνουν στην άκρη του κολοκυθιού (αν δεν κοπεί), λέγονται κολοκυθοκορφάδες.

Διατροφική αξία

Σε προϊδέασα ήδη, ότι το κολοκυθάκι είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό. Ένα μέτριο κολοκυθάκι ζυγίζει περίπου 200 γρ. από τα οποία ~95% είναι νερό και αποδίδει 34 kcal σε ενέργεια, 6,22 γρ. υδατανθράκων, 2,42 γρ. πρωτεΐνης και 0,64 γρ. λιπιδίων. Δίνει 2 γρ. φυτικών ινών, άρα δεν μπορείς να βασιστείς στην κατανάλωσή του για να καλύψεις τις ανάγκες σου, μπορεί όμως να σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σαν «πιο ελαφριά» για το έντερο τροφή. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείς να δεις αναλυτικά τη διατροφική του αξία. 

Θρεπτικά Συστατικάανά 100 γρ.1 μέτριο τεμάχιο
(200 γρ.)
ΣΗΠ (%)
Ενέργεια 17 kcal 34 Kcal 1,7
Μακροθρεπτικά συστατικά
Υδατάνθρακες 3.11g6,22g 2.5
 εκ των οποίων σάκχαρα 2.5g 5g -
 εκ των οποίων φυτικές ίνες1g 2g 8
Πρωτεΐνη1.21g  2.42g 4.2
Λιπίδια0.32g  0.64g0.9 
Μικροθρεπτικά συστατικά
Μέταλλα
Ασβέστιο (Ca) 16mg 32mg 3.4
Σίδηρος (Fe) 0.37mg 0.74mg 6.7
Μαγνήσιο (Mg) 18mg 36mg 10.3
Φώσφορος (P) 38mg76 mg 13.8
Κάλιο (K)261mg  522mg 14.9
Νάτριο (Na) 8mg 16mg 0.8
Ψευδάργυρος (Zn)0.32mg  0.64mg4.6 
Χαλκός (Cu) 0.053mg 0.106mg 6.6
Μαγγάνιο (Mn) 0.177mg 0.354mg 11.8
Σελήνιο (Se) 0.2μg 0.4μgmg 0.6
Βιταμίνες
Βιταμίνη C17.9mg  35.8mg32.5 
Θειαμίνη (B1) 0.045mg 0.09mg 10.7
Ριβοφλαβίνη (B2)0.094mg  0.188mg11.8 
Νιασίνη (B3) 0.451mg 0.902mg6.73 
Βιταμίνη (B6) 0.163mg 0.326mg 19.2
Φυλλικό οξύ (B9) 24μg48μg14.5 
Βιταμίνη (B12)0μg 0μg
Βιταμίνη Α (RAE μg) 200 IU (10 μg)400 (20 μg) 2.7
β-καροτένιο 120μg 240 (20 RAE μg) 2.7
λουτεΐνη + ζεαξανθίνη 2125μg4250μg
Βιταμίνη Ε 0.12mg 0.24mg 1.8
Βιταμίνη D 0 IU0 IU
Βιταμίνη Κ 4.3μg8.6μg12.3 
Φυτοχημικά συστατικά
Κερκετίνη 0.7μg`1.4μg -

Μπορεί να είναι ένα τυπικό λαχανικό μελετώντας τα μακροθρεπτικά συστατικά του, αλλά όπως σε προϊδέασα ήδη, είναι πολύ πλούσιο όσον αφορά στα μέταλλα και τις βιταμίνες που σου δίνει. Στον παραπάνω πίνακα μπορείς να δεις κι εσύ, ότι ένα μέτριο κολοκυθάκι καλύπτει πάνω από 10% του μαγνησίου, του φωσφόρου, του καλίου και του μαγγανίου που χρειάζεσαι (ένας μέσος άνθρωπος για να είμαι πιο ακριβής).

Το πολύ ενδιαφέρον είναι, πως η περιεκτικότητα του κολοκυθιού σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος, μπορεί να αυξηθεί αν κατά την καλλιέργειά του έχει εμπλουτιστεί το χώμα με αλάτι. Και μάλιστα, σου έχω ακόμα καλύτερα νέα: δεν αυξάνεται σημαντικά η περιεκτικότητά του σε νάτριο! Επομένως, ακόμα κι αν έχεις υπέρταση, αυτή η πρακτική δεν θα σε επιβάρυνε. Αν έχεις γνωστούς αγρότες, σπεύσε να κάνεις ειδική παραγγελία!

Αυτή η «παρέμβαση» δεν θα αυξήσει τις βιταμίνες που θα σου δώσει το κολοκυθάκι. Δεν είναι βέβαια αμελητέες από μόνες τους. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αφού σου καλύπτει περισσότερο από 30% των ημερήσιων αναγκών σου κι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ και των περισσότερων βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, που σημαίνει ότι με ρεαλιστική μερίδα κολοκυθιών μπορείς να έχεις λάβει αρκετή ποσότητα από αυτές τις βιταμίνες.

Ανάλυση των αντιοξειδωτικών συστατικών

Η αντιοξειδωτική του ικανότητα αποδίδεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή και ειδικότερα σε λουτεΐνη και β-καροτένιο. Αυτά τα ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά δεν μπορεί να τα συνθέσει το σώμα σου από μόνο του, έτσι χρειάζεται να τα λαμβάνεις από τα φαγητό σου. Μάλιστα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα φρούτα και τα λαχανικά, αν καταναλώσεις το κολοκυθάκι με τη φλούδα του, θα πάρεις 2-10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα, αφού τείνουν να συσσωρεύονται στα εξωτερικά στρώματα. Αυτό συμβαίνει γιατί -μπορεί εσύ να επωφελείσαι των αντιοξειδωτικών που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά- οι ουσίες αυτές είναι χρήσιμες και στο ίδιο το φυτό για προστασία από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες.

Το κολοκυθάκι, εκτός από τα καροτενοειδή μπορεί όμως να σου προσφέρει ένα ακόμα αντιοξειδωτικό, την κουερσετίνη (ή κερκετίνη) που ανήκει στην ομάδα των φλαβονοειδών, γνωστά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν της ελεύθερες ρίζες. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, συστάσεις για επίπεδα πρόσληψης που μπορούν να επιφέρουν οφέλη στον οργανισμό.

Οφέλη για την υγεία

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ερευνητές που να έχουν μελετήσει μεμονωμένα το κολοκυθάκι για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει. Αυτό όμως δεν με περιορίζει από το να σου αναφέρω συνοπτικά πως μπορούν τα θρεπτικά του συστατικά να είναι επωφελή για σένα – έστω και στη θεωρία.

Εφόσον πλέον αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής κουζίνας και κατ’ επέκταση της Μεσογειακής Διατροφής, ως κομμάτι του συνόλου, μπορεί να σε βοηθήσει μεταξύ άλλων να έχεις καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου και να ρυθμίζεις καλύτερα τη γλυκόζη («ζάχαρο») αίματος.

Ευγλυκαιμία

Ειδικά για το τελευταίο όφελος της Μεσογειακής Διατροφής, θα σταθώ λίγο παραπάνω. Και αυτό γιατί αραιά και πού βρίσκομαι να κάνω συζητήσεις στο γραφείο σχετικά με τρόφιμα που έχουν μια φήμη ως ακατάλληλα για διαβητικούς. Το κολοκυθάκι με μόλις 3 γραμμάρια υδατανθράκων (εκ των οποίων 2 απλά σάκχαρα) στα 100 γρ. τροφίμου, έχει ελάχιστη επίδραση στην αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Το γλυκαιμικό του φορτίο είναι <10, το οποίο το κατατάσσει στην «καλύτερη» κατηγορία τροφίμων.

Υγεία ματιών

Τα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, πρέπει να σου πω ότι είναι βασικά συστατικά της χρωστικής των ματιών. Μάλιστα ερευνητές έχουν καταλήξει πως τα καροτενοειδή αυτά δρουν προστατευτικά στην στα πρώιμα στάδια της εξιδρωτικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω γήρατος (exudative age-related macular degeneration). Έτσι, επιλέγοντας τρόφιμα όπως το κολοκυθάκι, που είναι καλές πηγές αυτών των καροτενοειδών, μπορείς να ενισχύσεις την υγεία των ματιών σου.

Χρειάζεται προσοχή η κατανάλωσή τους;

Σε γενικές γραμμές και απαντώντας με συντομία θα σου έλεγα «όχι». Ωστόσο για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη τέσσερα ζητήματα μπορεί να τεθούν:

Περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ

Ναι μεν είναι καλή πηγή, αλλά δεν ανήκει στα επονομαζόμενα «σκουροπράσινα» λαχανικά, οπότε δεν έχεις κίνδυνο να υπερβείς τις συστάσεις. Είναι ασφαλές για άτομα που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή που επηρεάζει το INR.

Εγκυμοσύνη

Μπορεί να είναι καλή πηγή καροτενοειδών, ωστόσο -αν είσαι έγκυος- δεν κινδυνεύεις να υπερκαλύψεις τις ανάγκες σου σε βιταμίνη Α, με το να καταναλώσεις κολοκυθάκια! Επιπλέον, έχε υπόψη σου ότι η υπερβιταμίνωση Α είναι τελείως διαφορετική συνθήκη από την υπερκαροτένωση, η οποία δεν σχετίζεται με σοβαρά συμπτώματα.

Αλλεργία

Η προφιλίνη, είναι μια πρωτεΐνη που σε ευαίσθητους οργανισμούς μπορείς να δώσει αλλεργίες. Υπάρχει στο γρασίδι, τη λεύκα και σε γύρη από άλλα φυτά. Ένα από αυτά είναι και το κολοκύθι. Αν επομένως έχεις διαγνωστεί με αλλεργία στα παραπάνω φυτά, συμβουλέψου το γιατρό σου για το πόσο πρέπει να προσέχεις όταν καταναλώνεις το καλοκαιρινό αυτό λαχανικό.

Τοξίνες

Κάποια είδη κολοκυθιού, αυτά που προορίζονται για διακοσμητική χρήση, μπορεί να περιέχουν τοξίνες σε σημαντικές, που ονομάζονται κουκουρμπικίνες, οι οποίες για τον άνθρωπο έχουν πικρή γεύση. Μέχρι εδώ όλα καλά, θα μου πεις! Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που συγγενικά είδη κολοκυθιών καλλιεργούνται σε κοντινές αποστάσεις και μπορεί να διασταυρωθούν τα είδη κατά τη γονιμοποίηση (με τη μεταφορά της γύρης). Αν λοιπόν, σταθείς τόσο άτυχος/η και καταναλώσεις κάποιο πικρό κολοκύθι, συμβουλέψου έναν γιατρό ή το κέντρο δηλητηριάσεων.

Ιδέες για την κατανάλωσή τους

Πριν σου προτείνω τρόπους για να τα καταναλώσεις, θα επιμείνω στην πρότασή μου: Προτίμησε να καταναλώνεις τα κολοκυθάκια ολόκληρα (με τη φλούδα δηλαδή)! Έτσι, θα μπορέσεις να επωφεληθείς όλων των θρεπτικών συστατικών του.

Ως προς τους τρόπους σερβιρίσματος; Νομίζω δεν θα δυσκολευτείς να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει καλύτερα. Είσαι λάτρης των απλών και καθαρών γεύσεων, καν’ τα «σαλάτα» βραστή, μόνα τους ή μαζί με άλλα λαχανικά όπως καρότο, κουνουπίδι και πατάτα ή χόρτα. Αν τα βραστά δεν σε ξετρελαίνουν, τότε ψησ’ τα αλειμμένα με λίγο λάδι στο φούρνο, σε λεπτές φέτες προσθέτοντας κάρυ (είναι από τα αγαπημένα μου συνοδευτικά!). Μπορείς επίσης να τα σωτάρεις ελαφρά μαζί με μυρωδικά και να τα βάλεις σε πίτα (με φύλλο ή «της τεμπέλας») ή σε ομελέτα, με ή χωρίς τυρί.

Τα κολοκυθάκια βέβαια τρώγονται και ωμά! Έτσι μπορείς να εμπλουτίσεις τις σαλάτες σου γευστικά, αλλά και να τα κάνεις «ζυμαρικά». Ναι! Πολύ πρόσφατα έχουν διαδοθεί κόφτες λαχανικών (spiralizers) που κάνουν τα αγαπημένα σου λαχανικά σαν noodles και μπορούν να αντικαταστήσουν τα μακαρόνια σε διάφορα πιάτα.

Φυσικά τα αγαπημένα κολοκυθάκια δεν μπορούν να λείπουν από τα παραδοσιακά πιάτα: μπριάμ, καλοκαιρινά γεμιστά ή ακόμα και γεμιστά με κιμά και αυγολέμονο και κολοκυθοκεφτέδες (που μια χαρά ψήνονται στο φούρνο).

Βέβαια, τα κολοκυθάκια που θα είναι πάντα στην καρδιά μας – όσο κι αν δεν μπορούμε να τα προτείνουμε σαν έναν υγιεινό τρόπο κατανάλωσής τους- θα είναι τα τηγανητά!

Πηγή : https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/16469-kolokythakia