Μουσική απο όλον τον κόσμο για όλον τον κόσμο

Live mousiko katafigio

On Ιουλίου 28, 2023 by k-proothisi advertises in , , , , , , ,

 

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη)

Η βιταμίνη Β3 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη γνωστή επίσης και ως νιασίνη. Συνεργάζεται στενά με τη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και την πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) για τη δημιουργία ενός υγιούς δέρματος και τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του νευρικού και του πεπτικού συστήματος.



Το σώμα αποκτά τη βιταμίνη Β3 κυρίως μέσω των ζωικών τροφών, ωστόσο υπάρχει και στις φυτικές τροφές. Καλές διατροφικές πηγές είναι το βοδινό, το χοιρινό, τα ψάρια, η μαγιά μπύρας, τα σιτηρά, οι ξηροί καρποί, και τα αποξηραμένα φρούτα – δείτε παρακάτω αναλυτικό πίνακα.

Στην αρχή του 20ού αιώνα έγινε γνωστό ότι τα ζωικά τρόφιμα προλαμβάνουν ορισμένες ασθένειες και μια από αυτές ήταν η πελλάγρα – στα ιταλικά, πελλάγρα σημαίνει τραχύ δέρμα. Η ασθένεια προκαλεί δερματικά προβλήματα, πνευματική κατάρρευση και τελικά το θάνατο. Είχε παρατηρηθεί σε φτωχούς πληθυσμούς της Ευρώπης και στη συνέχεια εμφανίστηκε στον αμερικανικό νότο όπου πήρε διαστάσεις επιδημίας. Το 1912 είχαν διαγνωστεί 25.000 περιπτώσεις πελλάγρας στις ΗΠΑ και η θνησιμότητα άγγιζε το 40%. Αρχικά πιστευόταν ότι οφείλεται σε μικρόβιο αλλά ανακαλύφθηκε πως στην πραγματικότητα αιτία ήταν η διατροφή. Οι Αμερικανοί αγρότες ορισμένων περιοχών βάσιζαν τη διατροφή τους στο καλαμπόκι που όμως δεν περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Χωρίς την τρυπτοφάνη, το σώμα δεν μπορεί να φτιάξει τη βιταμίνη Β3 και η έλλειψή της προκαλούσε την πελλάγρα. Οι πλούσιοι δεν πάθαιναν πελλάγρα διότι έτρωγαν αρκετά ζωικά τρόφιμα παίρνοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για τη βιταμίνη Β3 είναι 18 mg για τους άνδρες και 14 mg για τις γυναίκες – οι θηλάζουσες και οι έγκυες χρειάζονται περισσότερη ποσότητα.

Τα οφέλη

H νιασίνη, ως μέρος δύο συνενζύμων NAD (Nicotinamide adenine dinucleotide) και NADP (Nicotinamide adenine dinucleotide phospate) συμμετέχει σε περισσότερες από 200 ενζυμικές λειτουργίες σχετικές με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών προκειμένου το σώμα να παράγει ενέργεια. Επίσης η βιταμίνη Β3 συμμετέχει στη σύνθεση ορισμένων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και στην παραγωγή ορμονών.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β3 περιλαμβάνουν πληγές έλκους, άνοια, κατάθλιψη, διάρροια, ζάλη, κόπωση, κακοσμία του στόματος, πονοκεφάλους και δυσπεψία. Επίσης μπορεί να προκύψει αϋπνία, πόνοι των άκρων, απώλεια της όρεξης, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μυϊκή αδυναμία, δερματικά εξανθήματα και φλεγμονή. Σε γενικές γραμμές τα οφέλη της βιταμίνης αφορούν:

  • Νευρικό σύστημα. Η βιταμίνης Β3 συντελεί στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα της νευρικότητας, του άγχους και της αϋπνίας.
  • Ψυχολογική λειτουργία. Είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, βελτιώνοντας την κατάθλιψη.
  • Δέρμα, βλεννογόνοι. Δίνει μια υγιέστερη εμφάνιση στο δέρμα ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάστασης των βλεννογόνων βοηθώντας και σε περιπτώσεις στοματίτιδας.
  • Κούραση –ενέργεια. Λόγω του ότι συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, η νιασίνη αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β3

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες παρέχουν αρκετή ποσότητα τρυπτοφάνης με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης Β3.

Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νιασίνη είναι:

ΤΡΟΦΕΣΝΙΑΣΙΝΗ  (mg /100 γραμμάρια)
Δημητριακά (εμπλουτισμένα)30
Διατροφική Μαγιά25
Συκώτι μοσχαρίσιο (μαγειρεμένο)17,7
Τόνος (κονσέρβα)16,8
Φιστίκια peanuts, αλεύρι σιταριού ολικής12,0
Καρύδια8,6
Κοτόπουλο ψητό8,5
Μοσχάρι ψητό7,9
Ψωμί ολικής άλεσης6,3
Ρύζι καστανό4,3
Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι)3,8
Βερίκοκα αποξηραμένα2,7
Πατάτες (βραστές)1,7
Δαμάσκηνα1,5
Φράουλες0,6
Βατόμουρα, βερίκοκα0,5

Να σημειωθεί ότι η νιασίνη είναι μια από τις λίγες βιταμίνες που είναι σχετικά σταθερή κατά το μαγείρεμα των τροφών, με μικρές απώλειες.

Πάντως η βιοδιαθεσιμότητα από τα σιτηρά είναι χαμηλή, μόνο 30%, καθώς η βιταμίνη είναι δεσμευμένη. Στην περίπτωση των εμπλουτισμένων τροφών η βιοδιαθεσιμόητα είναι μεγάλη, το ίδιο και όταν λαμβάνεται από συκώτι.  Τα οιστρογόνα (αντισυλληπτικά) και οι σουλφαμίδες δυσχεραίνουν την απορρόφηση της νιασίνης από το σώμα.

Παρενέργειες από μεγάλη δοσολογία

Η νιασίνη, σε φαρμακευτικές δόσεις χρησιμοποιείται για τη ζάλη, τις εμβοές στα αυτιά, κατά του συνδρόμου Raynauds, για το προεμμηνορρυσιακού σύνδρομο (PMS), καθώς επίσης για τους πονοκεφάλους, τις κράμπες και τα προβλήματα του κυκλοφορικού (διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος).

Η νιασίνη απαντάται σε δύο μορφές, το νικοτινικό οξύ και το νιασιναμίδιο. Το νικοτινικό οξύ συνταγογραφείται σε άτομα που θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα τους και το νιασιναμίδιο είναι η μορφή της νιασίνης που συνήθως βρίσκει κανείς στα συμπληρώματα διατροφής. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι μια τελευταία έρευνα έδειξε ότι η χορήγηση της νιασίνης για τη μείωση της χοληστερίνης έχει σημαντικές παρενέργειες. Δείτε επιπλέον πληροφορίες για την νιασίνη εδώ.

Η λήψη της βιταμίνης Β3 σε δόσεις μεγαλύτερες από 2 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως δερματολογικές διαταραχές (ξηροδερμία, φαγούρα, εξανθήματα) σε ευαίσθητα άτομα και πιθανόν να είναι επιβλαβής για το συκώτι.

Πηγή: https://www.healthyliving.gr/2015/10/06/trofes-vitaminh-b3-niasinh/

On Ιουλίου 27, 2023 by k-proothisi advertises in , , , ,

 Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υγιείς ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 0,8γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αν δηλαδή κάποιος ζυγίζει 80 κιλά, θα πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 64 γρ. πρωτεΐνης από τη διατροφή ή από συμπληρώματα σε ημερήσια βάση.

Τα άτομα που αθλούνται τακτικά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, πολλοί άνθρωποι άνω των 65 ετών, πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Ο λόγος είναι συμβάλλει στη διατήρηση και την ανάκτηση της μυϊκής μάζας, η οποία φθίνει όσο γερνάμε. Η πρόσληψη του εν λόγω συμπληρώματος γίνεται συνήθως με τη μορφή σκόνης, η οποία αναμειγνύεται με νερό ή γάλα (σέικ πρωτεΐνης).

Παλαιότερα, η πρωτεΐνη σε σκόνη ήταν το «μυστικό» μιας μικρής ομάδας ατόμων, κυρίως ανδρών, που ασχολούνταν με το body building, τη δόμηση δηλαδή του σώματός τους με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν το μικρότερο δυνατό ποσοστό λίπους, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα μυϊκής μάζας, για αισθητικούς κυρίως λόγους.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, λαμβάνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Μάλιστα, δημοσκόπηση του 2017 να είχε διαπιστώσει ότι το 39% των Βρετανών που πηγαίνουν στο γυμναστήριο πάνω από 1 φορά την εβδομάδα, λαμβάνουν κάποιο «αθλητικό» συμπλήρωμα διατροφής, με το δημοφιλέστερο να είναι η πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο πρόσληψης πρωτεΐνης.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, η προτεινόμενη ποσότητα ήταν η ίδια με εκείνη για τους ενήλικες.



Πρόσφατα ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός «Prot-Age Study Group» αναθεώρησε, αναφέροντας ότι τα άτομα άνω των 65 ετών τυπικά χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τους νεότερους ενήλικες. Πλέον, συνιστάται η πρόσληψη 1 με 1,2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, τουλάχιστον.

Μια μερίδα συμπληρώματος πρωτεΐνης σε σκόνη (περίπου 29 γρ.) περιέχει περίπου 25 γρ. πρωτεΐνης, επομένως πρόκειται για έναν πολύ εύκολο τρόπο να προσλάβει κανείς επαρκή πρωτεΐνη, σε περίπτωση που αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της διατροφής.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν πως είναι προτιμότερη η πρόσληψη της πρωτεΐνης από τις τροφές, εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, σε σύγκριση με τα συμπληρώματα.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι το κοτόπουλο (περίπου 30 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. στήθος κοτόπουλου), το αυγό (1 αυγό περιέχει 6 γρ.), ο σολομός (25 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. σολομού) και το γιαούρτι (6 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. γιαουρτιού).

Εκτός από ζωικές πηγές πρωτεΐνης, τις οποίες πρέπει να καταναλώνετε λίγες φορές την εβδομάδα, μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνες και από τα όσπρια. Τα ρεβίθια περιέχουν 20 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ., ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για τις φακές είναι γύρω στα 10 γρ.

Η διαιτολόγος Priya Tew τονίζει ότι τα συμπληρώματα είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη, όπως είναι οι επαγγελματίες αθλητές, ασθενείς που υποφέρουν από συγκεκριμένα νοσήματα, ή και ηλικιωμένα άτομα.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι έως και το 85% των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ δεν προσλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή τους. Κάποιες φορές, οι ηλικιωμένοι -και ιδίως οι άνθρωποι άνω των 70 ετών- έχουν μειωμένη όρεξη ή χρόνιες παθήσεις που καθιστούν δύσκολη την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω της τροφής. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη μυϊκή μάζα, δύναμη και λειτουργικότητα στην καθημερινότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπληρώματα θα ήταν ωφέλιμα», προσθέτει η ίδια.

Αν και η ελεγχόμενη χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης σε γενικές γραμμές δε θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα άτομα που πρέπει να την αποφεύγουν.

Ειδικότερα, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υγεία του ήπατος ή των νεφρών τους δεν πρέπει να καταναλώνουν πρωτεΐνη σε σκόνη

Εάν δεν πάσχετε από κάποιο πρόβλημα στο συκώτι ή στα νεφρά και θέλετε να δοκιμάσετε κάποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και συντηρητικών.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία και να επιλέγετε την κατάλληλη για εσάς.

«Όσο λιγότερα συστατικά αναγράφονται στην ετικέτα, τόσο το καλύτερο. Επίσης, καλό θα είναι να διαλέξετε μια σκόνη πρωτεΐνης που έχει κάτω από 5 γρ. ζάχαρης ανά μερίδα. Προσωπικά συστήνω τις σκόνες χωρίς γεύση, που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά», συμβουλεύει η Δρ. Linia Patel, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Διατροφολόγων.

Πηγή: Mail Online

On Ιουλίου 25, 2023 by k-proothisi advertises in , , ,

 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την βερικοκιά

  • Οι βερικοκιές είναι φυλλοβόλα δέντρα (χάνουν τα φύλλα τους τον χειμώνα)
  • Το δέντρο παράγει βρώσιμους καρπούς που χαρακτηρίζονται ως “δρύπη” 


  • Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae.
  • Ανήκει στο γένος Prunus και οι εμπορικές ποικιλίες κατατάσσονται στο είδος Prunus armeniaca.
  • Το βερίκοκο είναι το εθνικό φρούτο της Αρμενίας
  • Τα βερίκοκα προέρχονται από περιοχές της Ρωσίας και της Κίνας.
  • Καλλιεργούνται συνήθως στις ζώνες ανθεκτικότητας/φύτευσης 5-8 του USDA
  • Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βερίκοκων (21% της παγκόσμιας παραγωγής).
  • Οι παραγωγοί βερίκοκων χρησιμοποιούν υποκείμενα εμβολιασμένα σε ροδακινιά, δαμασκηνιά και βερικοκιά. Διαθέσιμα είναι επίσης μερικά υβρίδια Plum-Apricot.
  • Το δέντρο αρχίζει να παράγει καρπούς στον 2ο-3ο χρόνο της ζωής του.
  • Τα λουλούδια εκπτύσσονται πριν από το φύλλωμα του δέντρου, κατά τις αρχές της άνοιξης.
  • Υπάρχουν μερικές αυτογόνιμες ποικιλίες βερίκοκου, αλλά επιτυγχάνονται υψηλότερες αποδόσεις όταν γίνεται διασταυρούμενη επικονίαση μεταξύ 2 συμβατών ποικιλιών.
  • Το αραίωμα των καρπών είναι απαραίτητο συνήθως. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός πρέπει να αφαιρέσει νωρίς κάποιους καρπούς που δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά, έτσι ώστε το δέντρο να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους του για να παράξει λιγότερους καρπούς, αλλά καλύτερης ποιότητας και επιθυμητού μεγέθους.
  • Κατά μέσο όρο και ανάλογα με την ποικιλία και το υποκείμενο, τα βερίκοκα μπορούν να συγκομιστούν 100-120 ημέρες μετά την ανθοφορία.
  • Το βερίκοκο είναι πηγή διαφόρων βιταμινών (πχ, Α, Β και C) και αντιοξειδωτικών.
  • Το βερίκοκο έχει μια μοναδική γεύση που δύσκολα ταιριάζει με οποιοδήποτε άλλο φρούτο.
  • Τα κουκούτσια βερίκοκου περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται αμυγδαλίνη, η οποία μετατρέπεται σε κυάνιο, οπότε συνίσταται να μην καταναλώνονται.

Ιστορία, παραγωγή και χρήσεις των βερίκοκων

Τα βερίκοκα προέρχονται από περιοχές της Ρωσίας και της Κίνας. Η καλλιέργεια και η κατανάλωσή τους εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μετά το 3000 π.Χ., ενώ στις ΗΠΑ εισήχθησαν κατά τον 17ο αιώνα. Σήμερα, τα βερίκοκα καλλιεργούνται κυρίως στα δυτικά Βαλκάνια, στη λεκάνη της Μεσογείου, στο Ιράν, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στη Νότιο Αφρική και στις ΗΠΑ.

Το γλυκό βερίκοκο μπορεί να καταναλωθεί σκέτο (νωπό ή για παραγωγή χυμού) ή να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε γλυκά και λικέρ.

Ανάλογα με την χρήση τους, τα βερίκοκα κατηγοριοποιούνται σε:

  • Επιτραπέζια/Φρέσκα βερίκοκα
  • Βιομηχανικά βερίκοκα (συνήθως αποτελούν έως και το 80% της συνολικής παραγωγής)

Βερίκοκα – Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Είναι ευρέως γνωστό ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή. Οι επιστήμονες τονίζουν συνεχώς ότι είναι σημαντικό να καταναλώνονται πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Σύμφωνα με το USDA, 100 γραμμάρια νωπών βερίκοκων περιέχουν:

  • Νερό: 86,35 g
  • Ενέργεια: 48 kcal
  • Πρωτεΐνη: 1,4 g
  • Ολικό λιπίδιο (λίπος): 0,39 g
  • Υδατάνθρακες (με αποκλίσεις): 11,12 g
  • Φυτικές ίνες (σύνολο): 2 g
  • Σάκχαρα: 9,24 g
  • Ca: 13 mg
  • Fe: 0,39 mg
  • Mg: 10 mg
  • P: 23 mg
  • Κ: 259 mg
  • Na: 1 mg
  • Zn: 0,2 mg
  • Βιταμίνη Α (ισοδύναμα ρετινόλης – RE): 96 μg
  • Βιταμίνη C: 10 mg
  • Βιταμίνη Ε: 0,89 mg
  • Βιταμίνη Κ: 3,3 μg

Η κατανάλωση βερίκοκων έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία:

Ενίσχυση της υγείας της καρδιάς

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε κάλιο. Σύμφωνα με μελέτες, άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο τείνουν να έχουν ισορροπημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα άτομα που καταναλώνουν 4069 mg καλίου καθημερινά έχουν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ισχαιμική καρδιοπάθεια. Επιπλέον, το βερίκοκο είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτά προστατεύουν τα κύτταρα από την δράση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οξειδωτικό στρες.

Ενίσχυση της υγείας του δέρματος

Δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα δέρματος έχουν ως κύριο συστατικό την βιταμίνη C. Μάλιστα, η βιταμίνη C, την οποία βρίσκουμε σε επαρκείς ποσότητες στα βερίκοκα, επηρεάζει πολύ την κατάσταση του δέρματος, αφού συμμετέχει στην παραγωγή του κολλαγόνου. Το β-καροτένιο, που περιέχεται επίσης στα βερίκοκα, είναι γνωστό για την προστατευτική του δράση κατά των ηλιακών εγκαυμάτων. Για αυτόν τον λόγο αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των αντηλιακών προϊόντων. Μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες και τις βλάβες που προκαλούνται από την ρύπανση και την υπεριώδη ακτινοβολία και να βελτιώσει την συνολική υγεία του δέρματος, τόσο όταν προσλαμβάνεται μέσω κάποιου τροφίμου όσο και όταν εφαρμόζεται τοπικά.

Ενίσχυση της υγείας των ματιών

Οι βιταμίνες Α και Ε, που περιέχονται στα βερίκοκα, είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Ε προστατεύει τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα, ενώ η βιταμίνη Α προστατεύει από μια διαταραχή που ονομάζεται νυκταλωπία (νυχτερινή τύφλωση).

Ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Τα βερίκοκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βελτιώνουν την υγεία του εντέρου προάγοντας την κανονικότητά του και θρέφοντας την μικροχλωρίδα του.

Πηγή: https://wikifarmer.com/el/%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7/

Βιβλιογραφία:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6342773/#CR9

http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?qlookup=09032&format=Ful

On Ιουλίου 22, 2023 by k-proothisi advertises in , ,

 

Πόσο ρεύμα καίει ανά ώρα και όλη μέρα το κλιματιστικό;

Ο (νέος) καύσωνας είναι προ των πυλών και με μεγάλη διάρκεια και τα κλιματιστικά δουλεύουν «φουλ» ολόκληρη την ημέρα.



Καύσωνας διαρκείας τις επόμενες ημέρες στη χώρα και τα κλιματιστικά θα «δουλεύουν» στο κόκκινο, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να έχει διάρκεια έως και 10 ημέρες.

Κάτι που αφορά όλους είναι και το κόστος για τη χρήση των κλιματιστικών ολόκληρο το 24ωρο. Ενδεικτικά, ένα παλιό κλιματιστικό καταναλώνει περισσότερο από ένα νεότερο.

Για παράδειγμα κλιματιστικό παλιό 12.000 btu στη λειτουργία ψύξης καταναλώνει 0,23-0,29 €/ώρα, ενώ ένα νεότερο 0,16-0,22 €/ώρα, την ώρα που ένα inverter καταναλώνει μόλις 0,09-0,14 €/ώρα.

Η κατανάλωση του air condition σε ρεύμα μπορεί να περιοριστεί, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η επιλογή της επιθυμητής θερμοκρασίας παίζει τεράστιο ρόλο στην τελική κατανάλωση.

Καλό είναι να ρυθμίζετε το air condition (έως) 10 – 12 βαθμούς λιγότερο από την εξωτερική θερμοκρασία.

Όσο μεγαλύτερη η απόκλιση, τόσο θα «αναγκάζεται» να δουλέψει πιο εντατικά το air condition, για να την επιτύχει, συνεπώς τόσο περισσότερο ρεύμα θα καίει.

Επίσης, όσο πιο μεγάλη είναι η θερμοκρασιακή διαφορά του χώρου στον οποίο βρίσκεστε και του περιβάλλοντος, τόσο πιο αργά θα μπορέσει το σώμα σας να ανταποκριθεί στη νέα θερμοκρασία όταν αλλάξετε χώρο.

Όσον αφορά τις ημέρες του καύσωνα, τότε είναι καλύτερη η συνεχόμενη κατανάλωση, γιατί αν βάζουμε το air condition να δουλέψει μία ώρα και το κλείνουμε για λίγο, μετά καταναλώνει πολύ περισσότερο.

Με λίγα λόγια καλύτερα να είναι 8 – 10 ώρες διαρκώς σε λειτουργία και σταθερά στους 26 – 27βαθμούς Κελσίου καθώς τότε η κατανάλωση θα είναι πολύ πιο χαμηλή και ο χώρος θα έχει ευχάριστη θερμοκρασία.

Συνεπώς εάν έχουμε σε λειτουργία επί 24 ώρες ένα κλιματιστικό η ημερήσια χρέωση μπορεί να φτάνει στα 3,6 ευρώ – 4 ευρώ, ενώ αν είναι παλαιάς τεχνολογίας τότε το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο.

ΠΗΓΗ:https://cyclades24.gr/2023/07/poso-revma-kaiei-ana-ora-kai-oli-mera-to-klimatistiko/

 

Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σας Αν Τρώτε Ρεβύθια (Υπέρ-Όπλο Διατροφής)!

Τα ρεβύθια ήταν πάντα τα αγαπημένα μου, αν και γενικά μου αρέσουν όλα τα όσπρια.

Παρά το ότι δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα φασόλια, αποτελούν ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας των οσπρίων. Καλλιεργούνται και καταναλώνονται μάλιστα σε χώρες της Μέσης Ανατολής για χιλιάδες χρόνια.

Τα ρεβύθια είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών και φυτικών ινών.


Μπορούν να προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία μας, όπως βελτίωση της πέψης, καλύτερη διαχείριση του βάρους μας, αλλά και μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αποτελούν μια εξαιρετική αντικατάσταση του κρέατος σε χορτοφαγικές και vegan δίαιτες.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε ρεβύθια

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα ανακαλύψετε πόσες θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά περιέχουν τα ρεβύθια. Πως μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην καρδιά, το διαβήτη και την τριχόπτωση.

Επιπλέον, ποια είναι η προσφορά τους στη διατήρηση του βάρους μας και την ισορροπία των ορμονών μας και γιατί θεωρούνται ένα υπέρ-όπλο στη διατροφή μας.

#1 Περιέχουν άπειρες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Τα ρεβύθια έχουν ένα πραγματικά εντυπωσιακό προφίλ διατροφής. (1)

Περιέχουν μέτρια ποσότητα θερμίδων, παρέχοντας 378 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Τα ρεβύθια παρέχουν επίσης μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, καθώς και μια αξιοπρεπή ποσότητα ινών και πρωτεϊνών. Αυτές είναι οι βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D, Κ αλλά περιέχουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, θειαμίνη, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και φώσφορο.

#2 Ενισχύουν την ενέργεια και το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Τα ρεβύθια είναι μια θαυμάσια πηγή μαγγανίου. (2)

Περιέχουν επιπλέον απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η θειαμίνη, το μαγνήσιο και ο φώσφορος, που θωρακίζουν την υγεία μας.

Το μαγγάνιο λειτουργεί ως ένας βασικός συντελεστής στον οργανισμό μας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. (3)


#3 Έχουν πολλαπλά οφέλη για το πεπτικό μας σύστημα

Τα ρεβύθια, όπως και τα άλλα όσπρια βέβαια, μπορεί να προκαλέσουν εντερικά αέρια.

Αυτό θεωρείται ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα, που σχετίζονται με τη συχνότερη κατανάλωση τους.

Ακόμα κι έτσι όμως, τα ρεβύθια μπορούν να έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα για την υγεία μας, ακόμη και για όσους έχουν εντερικά προβλήματα. (4)

Μια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε το 2012 στο British Journal of Nutrition, ανέφερε ότι οι δίαιτες που περιέχουν στο μενού τους ρεβύθια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. (5)

Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στην κίνηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα και στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας#4 Βοηθούν σε γερά και υγιή οστά

Αν θέλετε να έχετε γερά οστά, είναι καιρός να συμπεριλάβετε τα ρεβύθια στην καθημερινή σας διατροφή.

Είναι πραγματικά μία από τις καλύτερες τροφές για την υγεία των οστών μας. (6)

Τα ρεβύθια περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ αλλά και ασβεστίου και βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από τον οργανισμό. (7)

Το μαγνήσιο που περιέχουν τα ρεβύθια είναι απαραίτητο, επειδή αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή μας.

Συμβάλλουν επίσης στην προστασία από πολλές καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά, ενισχύοντας παράλληλα τα οστά μας.

#5 Τα ρεβύθια είναι ευεργετικά για το διαβήτη

Τα άτομα που καταναλώνουν γενικά όσπρια, είναι λιγότερο επιρρεπή να γίνουν διαβητικοί τύπου 2, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σε έκθεση του «American Journal of Clinical Nutrition». (8)

Η εφημερίδα αναφέρει την έρευνα που ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν όσπρια όπως τα ρεβίθια, είχαν 40% λιγότερη τάση να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν όσπρια. (9)

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα ρεβύθια διασπούν σταδιακά τους υδατάνθρακες και όχι απότομα. Μειώνοντας έτσι τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας στη σταθερή αύξηση και τη διατήρηση των υγιών επιπέδων του. (10)

#6 Μπορούν να βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας

Τα ρεβύθια έχουν αρκετές ιδιότητες που μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας.

Καταρχήν, έχουν σχετικά χαμηλές θερμίδες σε σχέση με την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. (11)

Επιπλέον, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες στα ρεβύθια μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του βάρους μας.

απώλεια βάρους με όσπρια

Μια μελέτη έδειξε πως όσοι έτρωγαν ρεβίθια ήταν 53% λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι. Ενώ παράλληλα, εμφάνισαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και βάρους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν. (12)

Επιπλέον, μια διαφορετική ανάλυση διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα όσπρια όπως τα ρεβύθια, έχασαν 25% περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου όσπρια. (13)

#7 Αποτρέπουν την τριχόπτωση

Τα μαλλιά μας είναι ένα ζωτικής σημασίας τμήμα του σώματος μας.

Θα πρέπει λοιπόν να τα φροντίζουμε τακτικά για να μην σπάζουν οι τρίχες, αλλά και για να αποφύγουμε την τριχόπτωση.

Σαν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και μαγγανίου τα ρεβύθια, βοηθούν δραστικά στην ενίσχυση των μαλλιών μας. (14)

Ειδικά το μαγγάνιο είναι ένα ανόργανο στοιχείο που δρα σαν αντιοξειδωτικό. Η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης των μαλλιών μας.

Τα ρεβύθια επίσης έχουν υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος που βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων μας.

Είναι επομένως μια απόλυτα σημαντική τροφή που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών μας.

#8 Βοηθούν στην προστασία από τις καρδιακές ασθένειες

Τα ρεβύθια είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών και διαφορετικών μετάλλων, όπως είναι το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. (15)

Τα μέταλλα αυτά έχουν μελετηθεί εκτός των άλλων και για τη δυνατότητά τους να ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.

Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. (16)

Οι διαλυτές ίνες στα ρεβύθια έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και των «κακών» επιπέδων χοληστερόλης LDL, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. (17)

#9 Βοηθούν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος

Συμπεριλαμβάνοντας τα ρεβύθια στη διατροφή σας σε τακτική βάση, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και από ορισμένους τύπους καρκίνου. (18)

Η κατανάλωση ρεβυθιών μπορεί να προωθήσει την παραγωγή βουτυρικού οξέος. Αυτό είναι ένα λιπαρό οξύ, που έχει μελετηθεί για τη δυνατότητά του να μειώσει τη φλεγμονή στα κύτταρα του παχέος εντέρου. (19)

Μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον τα ρεβύθια αποτελούν μια σημαντική πηγή σαπωνινών, που είναι εξαιρετικές φυτικές ενώσεις.

Οι σαπωνίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων ειδών καρκίνων. Έχουν επίσης μελετηθεί για το ρόλο τους στην αναστολή της ανάπτυξης όγκων. (20)

Τα ρεβύθια περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και μέταλλα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μπορεί μάλιστα να είναι υπεύθυνα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού (21) και του πνεύμονα.

#10 Ρυθμίζουν τα ορμονικά επίπεδα στις γυναίκες

Τα ρεβύθια είναι μια πολύ καλή πηγή σε θρεπτικά συστατικά και ειδικά σε φυτοοιστρογόνα, αλλά και σαπωνίνες.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, αυτά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

Αυτό λοιπόν το εκπληκτικό όσπριο, μειώνει σε εμάς τις γυναίκες την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, προστατεύει από την οστεοπόρωση διατηρώντας σε καλό επίπεδο τα οιστρογόνα μας. (22)

Τα ρεβύθια βοηθούν επίσης στη μείωση των αλλαγών της διάθεσης στη διάρκεια της έμμηνης ρύσης. Όπως βέβαια και πολλών δυσάρεστων συμπτωμάτων μετά την εμμηνόπαυση ή στη διάρκεια της. (23)

Τελευταίες πινελιές για τα ρεβύθια

Τα ρεβύθια είναι μια απίστευτα εύκολη τροφή, που μπορείτε άμεσα να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Έχουν ιδιαίτερα προσιτή τιμή και είναι πολύ ευέλικτα στην κουζίνα μας, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία συνταγών.

Μπορούμε δηλαδή να προσθέσουμε τα ρεβύθια σε σαλάτες, να τα ετοιμάσουμε σαν σούπα ή ακόμη και να τα ψήσουμε. Μετατρέποντας τα έτσι σε στραγάλια, κάτι που τα κάνει ένα νόστιμο και τραγανό σνακ.

Διαφήμιση

Επιλέγοντας μια μερίδα ψημένα στραγάλια, θα πάρετε τόση πρωτεΐνη όσο αν τρώγατε αμύγδαλα. Θα προσθέσετε επίσης τις ίδιες φυτικές ίνες με δύο φλιτζάνια μπρόκολο, αλλά και τόσο φυλλικό οξύ όσο τρία φλιτζάνια σπανάκι.



Είναι ένα ιδανικό υποκατάστατο για όσους αγαπούν τους ξηρούς καρπούς, αλλά είναι αλλεργικοί σε αυτούς.

Λόγω μάλιστα της υψηλής περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνες, μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος.

Τα ρεβύθια είναι μια ακόμη υπερτροφή και σούπερ όπλο για ακόμη καλύτερη διατροφή. Βοηθούν να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, να βελτιώσουμε το βάρος μας και να αποφύγουμε ή να διορθώσουμε διάφορα προβλήματα υγείας.

Εσείς τρώτε ρεβύθια;

Αλήθεια, σε εσάς αρέσουν τα ρεβύθια; Γνωρίζατε ως τώρα πως έχουν τόσα πολλά οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία μας;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

ΠΗΓΗ:https://rogmes.gr/ti-8a-symvei-an-trvte-revy8ia/

On Ιουλίου 04, 2023 by k-proothisi advertises in , , , ,

 Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά του βασιλικού όταν χαϊδεύουμε τα φύλλα του; Αρκεί και ένα μικρό αεράκι για να μοσχοβολήσει ο τόπος. Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο κοινά οικιακά φυτά. Τον συναντάμε στις περισσότερες γλάστρες, σε μπαλκόνια και κήπους.


Ακολούθησε την σελίδα μας στο F/b εδώ

Λίγη από την ιστορία του…

Θεωρείται ένα φυτό ευλογημένο για όλους του χριστιανούς και παίρνει το όνομα του από την ελληνική λέξη «βασιλεύς», που σημαίνει «βασιλιάς» και εδώ εννοείται ο Ιησούς Χριστός. Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, είχε φυτρώσει στο μέρος που ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός και από το έντονο άρωμα του τον ανακάλυψε η Αγία Ελένη. Γι’ αυτό ονομάζεται και σταυρολούλουδο και είναι γνωστός από την αρχαιότητα.

Πρόκειται για ετήσιο αρωματικό, ποώδες φυτό που κατάγεται από την τροπική ζώνη της Αφρικής και της Ασίας, ειδικά της Ινδίας. Η άλλη ονομασία του είναι Ώκιμον το βασιλικόν και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών Λαμιίδων (δυόσμων) και στη τάξη των Σωληνανθών. Σήμερα καλλιεργείται στη Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο, Μαδαγασκάρη, Ουγγαρία, Ινδονησία, Μαρόκο, Ισραήλ, Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Οι χρήσεις του; Πραγματικά πολλές!

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες του βασιλικού.

Αυτές που συναντάμε στη χώρα μας περισσότερο είναι:

  • Ο γλυκός – πλατύφυλλος βασιλικός, ο οποίος έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αιθέριου ελαίου, την περισσότερη εμπορική διαθεσιμότητα και οικονομική σημασία και καλλιεργείται παντού
  • Ο Ελληνικός – λεπτόφυλλος βασιλικός, με τα πολύ μικρά φύλλα που βλέπουμε συνήθως σε γλάστρες και χαϊδεύουμε τα φύλλα για το υπέροχο άρωμα του
  • Ο Μαυρομίτικος – Αγιορείτικος βασιλικός, που έχει φύλλα και άνθη ή μόνο άνθη με σκούρο ιώδες χρώμα
  • Ο σγουρός βασιλικός, με μεγάλα και σγουρά φύλλα
  • Από πλευράς αρώματος υπάρχουν διάφοροι βασιλικοί γνωστοί ως Lemon, Cinnamon, Spicy, Camphor, Anise και Licorice basil

Στη μαγειρική: θεωρείται μαγειρικό βότανο. Και μάλιστα, από τα πιο αγαπημένα!

Χρησιμοποιείται φρέσκος και ξηρός αλλά προστίθεται τελευταία στιγμή, ώστε να μη καταστρέψει τη γεύση του το μαγείρεμα. Ο γλυκός βασιλικός αναφέρεται ως λαχανικό λόγω της χρήσης του σε όλες τις κουζίνες, ειδικά στην Ιταλία που  γεννήθηκε η σάλτσα πέστο (δημοφιλές καρύκευμα με βάση τον βασιλικό) που χρησιμοποιείται πολύ στα ζυμαρικά. Αρωματίζει διάφορα ψητά, σαλάτες, βραστά, κοκκινιστά, σούπες.

Χρησιμοποιείται επίσης, στις κουζίνες της Νοτιοανατολικής Ασίας, Ινδονησίας, Ταϊλάνδης, Μαλαισίας, Βιετνάμ, Καμπότζης, Λάος και της Ταϊβάν. Αναλόγως με το είδος και την ποικιλία, η μυρωδιά και η γεύση του φυτού μοιάζει με γλυκάνισο, με έντονη, με πικάντικη και συχνά με γλυκιά μυρωδιά. Και βέβαια, η χρήση του είναι και διακοσμητική, αφού αποτελεί εξαιρετική γαρνιτούρα για πολλά πιάτα.

Ο βασιλικός θεωρείται από πολλούς συγγραφείς μαγειρικής, ως ο «βασιλιάς των βοτάνων».

Στην αρωματοποιία: τα αιθέρια έλαια των διαφόρων ποικιλιών του βασιλικού χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία και την αρωματοθεραπεία. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθάνε ακόμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στον κήπο – στη γλάστρα: πολλές ποικιλίες και ειδικά ο λεπτόφυλλος, χρησιμοποιούνται ως αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά. Συχνά, τον συναντάμε σε πολλά τραπεζάκια σε αυλές και μπαλκόνια, να διακοσμεί τον χώρο και να θυμίζει την παρουσία του με τη μυρωδιά του.

Στη φαρμακευτική:

  • Η γενική χρησιμότητα του σχετίζεται με το γαστρεντερικό σύστημα, αφού το ισορροπεί και ανακουφίζει από τις κράμπες στο στομάχι, γαστρική καταρροή, εμετό, εντερική καταρροή, δυσκοιλιότητα, εντερίτιδα, διάρροια, αέρια και σπασμούς
  • Αποτελεί καλό διουρητικό
  • Καταπραΰνει τον πονοκέφαλο
  • Στην αρχαιότητα, τον χρησιμοποιούσαν ως επίθεμα μετά από δάγκωμα εντόμου, σκορπιού ή και φιδιού
  • Ηρεμεί τον βήχα
  • Βοηθάει στη δυσλειτουργία των νεφρών
  • Καρδιοτονωτική δράση
  • Είναι προσαρμογόνο βότανο που βοηθά στη μείωση της κορτιζόλης

Μια μελέτη του αιθέριου ελαίου έδειξε αντιμυκητιακές και έντομο-απωθητικές ιδιότητες.